Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-09@04:11:46 GMT

اشتباه عدم تست آزمایشگاهی در آغاز پاندمی کرونا تکرار نشود

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۰۴۰۵۹

اشتباه عدم تست آزمایشگاهی در آغاز پاندمی کرونا تکرار نشود

به گزارش خبرگزاری مهر، سید محمد حسن هاشمی مدنی، در پاسخ به این سوال که از آزمایشگاه تشخیص پزشکی در درمان بیماری‌ها چه جایگاهی دارید، گفت: در مقاله‌ای که چند سال قبل منتشر شد، نشان می‌دهد که حدود ۷۰ درصد تشخیص بیماری‌ها توسط آزمایشگاه صورت می‌گیرد. علاوه بر این در پیگیری درمان بیماری‌ها و پیشگیری نیز آزمایشگاه نقش مهمی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در خصوص ارزیابی خود در تشخیص بیماری کرونا توسط آزمایشگاه‌های کشور، افزود: سازمان بهداشت جهانی از ابتدای پاندمی اعلام کرد که تست‌های آزمایشگاهی مبنای اصلی تشخیص کرونا است. هر کشوری که تست آزمایشگاهی را سریع‌تر راه اندازی و افراد بیشتری تست را انجام دادند، موفق تر بود. کره جنوبی یکی از این کشورها است که به دلیل انجام تست در ابتدای پاندمی در سطح بسیار وسیع، گسترش بیماری کرونا را مهار کرد. اما متأسفانه در ایران به رغم پراکندگی بسیار مناسب بیش از ۳۰۰۰ آزمایشگاه خصوصی، وزارت بهداشت و اداره کل آزمایشگاه‌های مرجع سلامت، اجازه نمونه برداری را به این شبکه آزمایشگاهی ندادند.

هاشمی مدنی ادامه داد: همچنین بیش از ۵۰۰ آزمایشگاه در کشور آزمایش‌های تشخیص ویروس‌ها به روش مولکولی (PCR ) را سال‌ها است که انجام می‌دادند و بسیار سریع در اوایل اسفند ۱۳۹۸ که کرونا در ایران شناسایی شد، می‌توانستند در روز بیش از ۵۰ هزار تست انجام دهند که متأسفانه کارشناسان مرجع سلامت و ستاد کرونا در وزارت با تعبیر و تصمیم غلط مانع مردم جهت نمونه برداری و انجام تست کرونا در آزمایشگاه‌های خصوصی شدند و مکاتبات و تلاش‌های انجمن‌های علوم آزمایشگاهی هم به جایی نرسید و به همان روزی ۱۰۰۰ تست در مراکز دولتی اکتفا کردند.

وی تاکید کرد: اگر چه آزمایشگاه‌های خصوصی که توانایی انجام تست کرونا را داشتند به تدریج و طی چندین ماه مجوز انجام تست کرونا را دریافت کرده و برای ادامه تشخیص بیماری و جلوگیری از گسترش ویروس کرونا کمک شایانی کردند. ولی چند ماه اول شیوع بیماری مردم از این امکانات بالقوه و بالفعل محروم شده و اوایل پاندمی شاهد پخش ویروس کرونا در کشور و مرگ صدها نفر از بیماران بودیم.

هاشمی مدنی افزود: در دو ماه اول پاندمی جلوی پخش ویروس را فقط و فقط با استفاده از توانمندی آزمایشگاه‌های خصوصی می‌شد گرفت که در سراسر کشور از شهرهای جنوب و شمال و شرق و غرب کشور حضور دارند و آمادگی هر نوع کمکی برای نمونه برداری و انجام تست در آزمایشگاه‌های همکار را داشتند. ولی متأسفانه به شبکه بزرگ و وسیع آزمایشگاه‌های خصوصی اجازه نمونه برداری را نداده و به آزمایشگاه‌هایی که توانمندی لازم جهت انجام تست را داشتند نیز مجوز ندادند.

وی ادامه داد: جلوگیری از پخش ویروس در ابتدای شروع پاندمی مهم‌ترین کاری بود که باید انجام می‌شد به عبارت دیگر با تصمیم غلط ستاد مرجع سلامت که کارشناسی کار را انجام داده، کرونا در کشور با سرعت منتشر شد. علاوه بر مرگ و میر بالا خسارات جبران ناپذیری به اقتصاد کشور و کسب و کار مردم وارد کرد.

هاشمی مدنی در پاسخ به این سوال که آیا آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی در مورد بیماری‌های دیگر هم به همین اندازه تأثیر گذار هستند، گفت: اگر از آزمایشگاه برای تشخیص بیماری‌ها به موقع استفاده شود هم تلاش پزشک برای درمان به موقع شروع می‌شود و هم با تشخیص آزمایشگاهی به موقع، خانواده‌ها هزینه کمتری در مورد درمان پرداخته و بیمه‌ها هم منتفع می‌شوند. به زبانی دیگر هر چه آزمایش طبق راهنماهای بالینی بیشتر انجام شود، امکان تشخیص بیماری سهل تر بوده و درمان سریع‌تر و مناسب‌تری برای بیمار شروع شده و در اعتبارات سلامت صرفه جویی بیشتری می‌شود.

وی افزود: با تشخیص آزمایشگاهی بیماری، از هدر رفتن اعتبارات خانواده‌ها و بیمه‌ها در سیر درمان غلط و یا عدم درمان به دلیل عدم شناسایی بیماری جلوگیری می‌شود. هرچه مجموعه‌های دولتی و بیمه‌ها بیشتر به آزمایشگاه و تشخیص آزمایشگاهی اعتبار بیشتری قائل شده و سهم آزمایشگاه از اعتبارات سلامت را افزایش دهند سلامت مردم تضمین شده تر خواهد بود.

هاشمی مدنی، برای عدم تکرار چنین اشتباهاتی و استفاده بهینه از آزمایشگاه‌های خصوصی در تشخیص بیماری‌ها و درمان به موقع، گفت: اکثر آزمایش‌های بیماران سرپایی در آزمایشگاه‌های خصوصی انجام می‌شود و با کاهش انجام تست‌های تخصصی در آزمایشگاه‌های بیمارستانی دولتی، جایگاه آزمایشگاه‌های خصوصی در حوزه سلامت ویژه و خاص شده است. واگذاری تمام امور مرتبط به آزمایشگاه‌های خصوصی به سازمان نظام پزشکی و صنف آزمایشگاهیان را به دست اندرکاران وزارت بهداشت پیشنهاد می‌کنم. در این تصمیم منع قانونی هم نداریم. در این صورت به اداره کل آزمایشگاه مرجع سلامت در وزارت نیازی نیست. مسلماً با حضور آزمایشگاهیان در برنامه ریزی تشخیص آزمایشگاهی، مشابه خطایی که در ابتدا سیر تشخیص کووید ۱۹ پیش آمد، تکرار نخواهد شد. با مدیریت ستادی آزمایشگاه‌ها توسط صنف، آزمایشگاه در جایگاه درست استفاده بهینه می‌شود.

وی تاکید کرد: واگذاری برنامه ارزیابی خارجی کیفیت به انجمن‌های علوم آزمایشگاهی از سال ۱۳۸۷ توسط معاون درمان وزارت بهداشت و مسئول وقت آزمایشگاه مرجع سلامت و برگزاری بسیار موفق آن و پوشش صد در صدی آزمایشگاه‌های خصوصی کشور بدون اینکه از اعتبارات دولتی هزینه‌ای صورت بگیرد، نشانگر این است که اگر بقیه وظایف ستاد اداره کل مرجع سلامت به صنف واگذار شود، علاوه بر تضمین کیفیت فعالیت‌ها؛ قطعاً از خطای مشابه آنچه در سیر کووید ۱۹ اتفاق افتاد، جلوگیری می‌شود.

کد خبر 5490324

منبع: مهر

کلیدواژه: ویروس کرونا کنگره علوم آزمایشگاهی تست کرونا ویروس کرونا وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی آمار کرونا واکسن کرونا درمان ناباروری کووید 19 جامعه پرستاری سازمان غذا و دارو آلزایمر افزایش جمعیت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی چاقی بارداری واکسیناسیون آزمایشگاه های خصوصی تشخیص آزمایشگاهی نمونه برداری تشخیص بیماری مرجع سلامت هاشمی مدنی انجام تست بیماری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۰۴۰۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توصیه‌هایی برای مقابله با بیماری آسم

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، کلاس آموزشی پیشگیری از آسم و آلرژی با هدف کسب مهارت‌های خودمراقبتی، پیشگیری و درمان با حضور معمر کارشناس بیماری‌های غیر واگیر و کولیوند پزشک عمومی مرکز جامع سلامت ارشاد، برای کارکنان دانشکده علوم توانبخشی برگزار شد.

کولیوند در تشریح بیماری آسم و راه‌های درمان از جمله آموزش مداوم و مشارکت فعال این بیماران؛ به پرهیز از تماس با مواد آلرژی و حساسیت زا به ویژه دود سیگار و تعیین برنامه درمان دارویی پرداخت.

وی گفت: درمان موثر آسم احتیاج به تعاملی قوی بین تیم مراقبت، پزشک معالج، بیمار و اعضای خانواده بیمار دارد.

کولیوند در ادامه با اشاره به گزارش سازمان بهداشت جهانی که بیش از ۱۵۰ میلیون نفر در سطح جهان به آسم مبتلا هستند، گفت: از هر ۳۰ دانش آموز در یک کلاس ۲ یا ۳ نفر مبتلا به آسم است.

وی اظهار کرد: استفاده روزانه از سبزیجات، لبنیات، مواد مغذی، ویتامین، مکمل و آنتی اکسیدان‌ها می‌تواند ابتلا به بیماری آسم را کاهش و در درمان موثر شود.

در ادامه این کلاس معمر کارشناس بیماری‌های غیر واگیر عنوان کرد: آسم یک بیماری التهابی طولانی مدت راه‌های هوایی ریه است که با نشانه‌های متغیر و عود کننده، انسداد برگشت پذیر جریان هوا و انقباض نایچه که به راحتی تحریک می‌شود و مشخص می‌شود.

وی افزود: از علائم شایع و غیر اختصاصی این بیماری سرفه (به خصوص در شب)، خس خس سینه، تنگی نفس و گرفتگی سینه است که گاهی اوقات، تشخیص این بیماری را از سایر بیماری‌های تنفسی دشوار می‌کند.

معمر خاطرنشان کرد: غذاها، دارو، مواد شیمایی صنعتی، دود سیگار و مواد دخانی، استفاده از ادویه‌جات، فلفل و غذا‌های آماده و کنسروی، چاقی، هوای آلوده، ذرات گرد و غبار، مواد شیمیایی و بخار گاز‌های مضر موجود در محیط کار و عوامل حساسیت‌زای حیوانات نظیر پر و مو یا مدفوع حیوانات خانگی از علل مهم بروز یا تشدید علائم آسم است.

وی افزود: تایید تشخیص آسم بر اساس سه عنصر کلیدی (سابقه علائم متناوب و یافته‌های معاینات فیزیکی، نمایش محدودیت جریان هوای بازدمی ترجیحا" با اسپیرومتری و رد تشخیص‌های دیگر است.

معمر افزود: از اقدامات تشخیصی انجام رادیوگرافی قفسه سینه، اسپیرومتری (تست ریه)، تست آلرژی، تست‌های آزمایشگاهی آلرژی (RAST) و سی تی اسکن است.

گفتنی است، این کارگاه به مناسبت روز جهانی آلرژی و آسم روز ۱۸ اردیبهشت ماه برگزار شد و در پایان به سئوالات کارکنان پاسخ داده شد

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مانور سراسری مبارزه با زنگ زرد گندم در آذربایجان غربی آغاز شد / مبارزه بر علیه بیماری‌های برگی در بیش از ۲ هزار هکتار از مزارع غلات استان
  • توصیه‌هایی درباره یک بیماری زنانه
  • ثبت نام ۱.۷ میلیون کلاس اولی‌ آغاز شد
  • (ویدیو) آغاز ثبت‌نام کلاس‌اولی‌ها از امروز
  • آغاز ثبت نام کلاس اولی‌ها از امروز
  • صدور برگه‌ جواب تقلبی در آزمایشگاه‌ها صحت ندارد
  • توصیه‌هایی برای مقابله با بیماری آسم
  • توصیه به مصرف آب چاه به جای آب معدنی اشتباه است
  • آغاز پویش سلامت دهان و دندان از امروز
  • آغاز پویش سلامت دهان و دندان با شعار «دهان دریچه سلامت» از امروز